| |     ћирилица | english  
Naslovna
COVID-19

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Sva ograničenja ulaska u Švajcarsku u vezi sa Kovid-19, koja su do sada bila na snazi, ukidaju se od 02. maja 2022. godine. Od ovog datuma će važiti uobičajena pravila za ulazak u Švajcarsku.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Nosiocima biometrijskih pasoša R. Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce pasoša R. Srbije koje je izdao MUP RS - Koordinaciona uprava. Vize se pribavljaju u Ambasadi Švajcarske u Beogradu koja izdaje vize i za Lihtenštajn. Vizu nije moguće pribaviti na graničnim prelazima. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 3 meseca od datuma napuštanja Švajcarske, dok pasoš mora biti izdat u poslednjih 10 godina. Pasoš mora biti važeći u trenutku regulisanja boravka.

Nosioci pasoša koji poseduju dozvolu boravka u jednoj od država članica Šengen zone ili važeću vizu za duži boravak kategorije „D“ države članice Šengen zone, nisu u obavezi da poseduju pasoš sa rokom važenja od 3 meseca nakon datuma napuštanja teritorije Švajcarske. Takođe, lica koja poseduju pasoš R. Srbije koji važi manje od 3 meseca, mogu da napuste Švajcarsku i opet da uđu na njenu teritoriju, ako poseduju dozvolu boravka „B“ ili „C“ kategorije izdatu od strane nadležnih švajcarskih organa (rezidenti). Međutim, ovim licima se skreće pažnja da pogranični organi Hrvatske, Slovenije i drugih država na putu između Švajcarske i Srbije, zahtevaju da pasoš važi više od 90 dana od dana ulaska u te zemlje, uprkos činjenici da njihovi nosioci imaju regulisan boravak u Švajcarskoj. Stoga se licima kojima pasoš važi manje od 90 dana savetuje da koriste avio prevoz od Švajcarske do Srbije (i nazad)“.

Švajcarski organi preporučuju da se za maloletna lica koja putuju preko švajcarske granice u pratnji jednog roditelja, treće osobe ili samostalno, poseduje izjava o saglasnosti roditelja ili staratelja. U toj izjavi moraju biti navedene lične informacije i broj telefona, kao i podaci o datumu putovanja, destinaciji, trajanju boravka i razlogu putovanja. Preporuka je da ovaj dokument bude sačinjen na jednom od jezika koji su u službenoj upotrebi u Švajcarskoj Konfederaciji (nemački, francuski, italijanski) ili na engleskom jeziku. Ne postoji posebna forma u kojoj ovaj dokument mora biti sačinjen; može biti napisan u slobodnoj formi.

Preporučuje se posedovanje polise putnog zdravstvenog osiguranja, s obzirom na veoma skupe lekarske usluge, a može se desiti i da potvrdu o osiguranju zatraže na uvid pogranični organi. U pogledu unošenja i iznošenja novca u gotovini, nema ograničenja, niti obaveze prijavljivanja, ali je moguće da se na graničnom prelasku vrši kontrola porekla novca u slučaju da lice ima više od 10.000 franaka. Potrebno je imati dovoljno sredstava za boravak u Švajcarskoj, najmanje 150 franaka dnevno. U pogledu unošenja akciznih roba, lica starija od 17 godina mogu uneti 1 boks cigareta, ili 50 cigara ili 250 grama duvana, najviše 2 litra pića sa sadržajem alkohola do 15% i jedan litar pića sa sadržajem alkohola preko 15%. Za unošenje kućnih ljubimaca potrebna je veterinarska knjižica, odnosno „pasoš“ sa upisanim svim vakcinama. Za više informacija potrebno je pogledati sajt švajcarske carine: www.ezv.admin.ch

 

SOCIJALNI SPORAZUMI

Sporazum između Republike Srbije i Švajcarske Konfederacije o socijalnoj sigurnosti, koji je stupio na snagu 01.01.2019. godine, uređuje pitanja invalidskog, starosnog i porodičnog osiguranja (rehabilitacije, bolesti, materinstva, otpremnine, vanredne penzije, načina obračuna penzije i isplate davanja), osiguranja za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

 

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Opšta sanitarna situacija je odlična, nema potrebe za posebnim vakcinama. Telefon hitne pomoći 144, a za slučajeve trovanja 145. Aktuelnu informaciju o zdravstvenoj situaciji u Švajcarskoj možete pronaći na sajtu Svetske zdravstvene organizacije (www.who.int).

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Bezbednosna situacija u Švajcarskoj je dobra. Kriminala ima relativno malo. Kontakti sa policijom su na kantonalnom nivou. Pozivni brojevi za policiju su 112 i 117, pomoć na putu 140, za požar 118. Dozvoljena količina alkohola pri vožnji je 0,5 promila.

TRANSPORT – Dva najveća aerodroma su Cirih (+ 41 43 816 22 11) i Ženeva (+ 41 0848 192 020). Na ulasku u zemlju može se kupiti vinjeta za prevoz putevima po čitavoj teritoriji Švajcarske u iznosu od 40 CHF i nema dodatnih taksi, niti rampi na autoputevima. Švajcarska ima najrazvijeniju železničku mrežu u Evropi, vozovi su brzi, tačni, komforni, ali i skupi. Povratna karta na relaciji Bern-Cirih, drugom klasom, iznosi 110 CHF. Putna infrastruktura je veoma razvijena. Dozvoljeno je koristiti vozačku dozvolu Srbije do 12 meseci boravka, nakon čega se ona mora zameniti za švajcarsku vozačku dozvolu polaganjem kontrolne vožnje. Međunarodna vozačka dozvola nije potrebna, kao ni Zeleni karton.

Dozvoljena maksimalna brzina na autoputevima je 120 kilometara na čas. Saobraćajni prekršaji se strogo sankcionišu (sve se snima kamerama) i za prekoračenje dozvoljene brzine kazna je od 40-260 CHF, u zavisnosti od visine prekoračene brzine i da li je prekoračenje načinjeno u naseljenom mestu ili na auto-putu. Licima koja ne izmire kaznu za gore navedene prekršaje, može se dogoditi da im, prilikom sledećeg dolaska u Švajcarsku, vozilo bude privremeno oduzeto dok ne izmire iznos kazne uvećan za opomene i sudske troškove. Za razgovor mobilnim telefonom ili nevezivanje sigurnosnog pojasa tokom vožnje kazna je 150 CHF, a za pogrešno parkiranje 40-120 CHF, u zavisnosti od vremena prekoračenja, mesta parkiranja i slično. Kazne se, počiniocima koji u Švajcarskoj borave kao turisti, dostavljaju na kućnu adresu u Republici Srbiji.

OSTALO – Zvanična moneta je švajcarski franak (CHF). Moguće je koristiti samo međunarodne kreditne kartice „viza“, „dajners“, „masterkard“ itd. Cena prevoza tramvajem ili trolejbusom je od 2-4 CHF po vožnji. Cena taksijem za kraću vožnju u gradu je 25 CHF. U restoranima se ručak servira od 12,00-14,00 (prosečni meni je 40 CHF sa jednom čašom vina). Večera je od 18,00-23,00 časova, a prosečna cena sa pićem, za dvoje je oko 100 CHF. Prenoćište u hotelu zavisi od lokacije i kategorije. Soba za dvoje, sa doručkom, u hotelu sa 3 zvezdice je od 160 CHF.

 

Kontakti                                                                                                                                                   

Prilikom boravka u Švajcarskoj Konfederaciji, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Bernu (kontakt telefoni: +41 31 352 6353, +41 31 352 4996, elektronske adrese: konzul@ambasadasrbije.ch i info@ambasadasrbije.ch internet sajt: www.berne.mfa.gov.rs) i Generalnom konzulatu Republike Srbije u Cirihu (kontakt telefon: +41 43 344 5630, +41 44 20 20273, elektronska adresa: srb.cons.zurich@mfa.rs internet sajt: www.zurich.mfa.gov.rs).


Verzija za štampu
Vesti
Generalni konzul Mihajlo Šaulić primio mlade izviđače
Generalni konzulat Republike Srbije u Cirihu podržao KROS RTS-a
Svečana dodela svedočanstava malim maturantima srpske dopunske škole
Ekonomski forum i privredni sajam srpske dijaspore
Manifestacija ''Kao Guča
Generalni konzul u poseti FMD „Kolo“: „Moramo sačuvati korene“
Generalni konzul Mihajlo Šaulić posetio kulturno-umetničko društvo „Sloga“ iz Ciriha
KUD „Kikac“ iz Bazela ugostio generalnog konzula RS u Cirihu
EKONOMSKI FORUM I PRIVREDNI SAJAM SRPSKE DIJASPORE 13. i 14. maj 2022. godine - Stadthalle Dietikon
Generalni konzul Mihajlo Šaulić na smotri folklora u Stadhalle Dietikon
IZBORI 2022
Generalni konzul Republike Srbije u Cirihu Mihajlo Šaulić posetio dva kulturno-umetnička društva i fudbalski klub
ODLUKE O RASPISIVANJU KONKURSA ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU I MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE
Dan državnosti Srbije proslavljen u Cirihu
PRIJAVLJIVANJE ZA GLASANJE NA IZBORIMA 3. APRILA 2022. GODINE
Predsednik Republike Aleksandar Vučić: Slaveći Sretenje šaljemo poruku da želimo slobodnu, jaku i modernu Srbiju 15.02.2022.
15.02.2022. - Video prezentacija Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije povodom Dana državnosti 2022
Generalni konzul Republike Srbije u Cirihu Mihajlo Šaulić prisustvovao svečanom prijemu povodom dana Republike Srpske
Generalni konzul RS u Cirihu Mihajlo Šaulić proveo je praznik Sveti Sava sa članovima istoimenog KUD iz Alstatena
Generalni konzul Republike Srbije u Cirihu Mihajlo Šaulić posetio je Srpsko folklorno društvo Homolje u gradu Gossau
Generalni konzul Šaulić otpočeo razgovore o poboljšanju saradnje sa “Еr Srbiјa”
Generalni konzul RS u Cirihu Mihajlo Šaulić božićne praznike proveo je sa građanima Srbije
Poseta generalnog konzula Mihajla Šaulića Hramu Svete Trojice
Doneta Odluka o dodeli nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u saradnji sa dijasporom, 17.11.2021.
Festival srpskog folklora Švajcarske u Dietikonu, 13.11.2021. godine
12.11.2021. - Važna uloga Uneska za očuvanje srpske baštine na Kosmetu
12.11.2021. - Srbija očekuje podršku za otvaranje klastera do kraja godine
Obraćanje predsednika Republike Srbije na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP26 održanoj u Glazgovu, 02.11.2021
Selaković pred SBUN: Dijalog i primena postignutih dogovora jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, 15.10.2021
Doneta Odluka o sufinansiranju projekata za dijasporu 04.10.2021. godine
COVID-19
Selaković u Njujorku sa 28 šefova diplomatije o ekonomskim uspesima Srbije i situaciji na KiM
Telefonski razgovor predsednika Vučića sa generalnim sekretarom NATO
Predsednik Vučić prisustvovao svečanom otvaranju fabrike „Regent Lighting“
Odluka o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore – podrška osnivanju novih škola i odeljenja dopunske nastave srpskog jezika u dijaspori
Obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave
Obeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“
Javni poziv za nacionalna priznanja 2021 - 4. avgust 2021. godine
Konkurs za sufinansiranje projekata za dijasporu - 22. jul 2021.
Predsednik Vučić: Odlučili smo - naš cilj je EU, ali je Kina važan partner
Srbija ostvarila veliki uspeh u oblasti digitalizacije
Obraćanje predsednika Republike Srbije na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, 09.06.2021.
ONLAJN GRUPNA NASTAVA SRPSKOG KAO ZAVIČAJNOG JEZIKA
Ministar Selaković predstavio novu uslugu „e-Konzulat“
Vakcinacija državljana Srbije iz dijaspore 15. maja u Beogradu
Predsednik Vučić se sastao putem video linka sa predstavnicima delegacije MMF
Sastanak sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu
SZO ocenila impresivnim proces imunizacije u Srbiji
Selaković: Priština istrajava u kampanji mržnje prema srpskom narodu
Selaković: Politički ekstremizam Albanaca na KiM sve jači
ВАЖНО САОПШТЕЊЕ - WICHTIGE MITTEILUNG
Srbija opredeljena za intenzivniju saradnju sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije
Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji
Obeležavanje Dana sećanja na 17. mart 2004. godine - Pogrom na Kosovu i Metohiji
Republika Srbija u Mesecu Frankofonije
Selaković: Borba protiv svih oblika kriminala prioritet Vlade Srbije
Srbija zainteresovana za produbljivanje saradnje sa Švajcarskom
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran za Patrijarha srpskog
Dan državnosti Republike Srbije
OD 22.02.2021. OBAVEZAN PCR-TEST I 10-ODNEVNI KARANTIN ZA PUTNIKE KOJI DOLAZE IZ SRBIJE
Vučić: Srbija spremna za dijalog o KiM, ali neće biti ponižavana
Ulazak u Švajcarsku od 8. februara 2021. godine
Selaković i Gujon čestitali Savindan
Selaković za Politiku: Godina podmlađivanja srpske diplomatije
Olakšan ulazak poslovnih ljudi u Srbiju
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA
Vučić: Srbija po rastu prva u Evropi
Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista
Selaković: Ove godine novi ambasadori, ali ciljevi isti
Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti
SAOPŠTENjE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE
Predsednica Vlade Srbije prva evropska premijerka koja je primila antikovid vakcinu
Nove mere za putovanja i tranzit kroz Republiku Srbiju, od 20.12.2020. god.
Predsednik Vučić primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Švajcarske Konfederacije
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA
„DESETA KONFERENCIJA NOVINARA I MEDIJA DIJASPORE I SRBA U REGIONU“
Sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije EU
PITANJA I ODGOVORI U VEZI SA TRANZITOM I ULASKOM U R. SRBIJU I ŠVAJCARSKU
Izjave saučešća povodom smrti Njegove svetosti, Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog gospodina Irineja
Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, od 18.05. do 01.06.2020.
KORONA VIRUS: SAOPŠTENJE SAVEZNOG VEĆA ŠVAJCARSKE KONFEDERACIJE, 01.07.2020.
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA NAMENJENIH DIJASPORI
VAŽNO UPOZORENJE - LAŽAN SAJT ZA GLASANJE IZ INOSTRANSTVA
OBAVEŠTENJE O PRIJAVI ZA GLASANJE NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIKE REPUBLIKE SRBIJE 21.06.2020. GODINE
„DEVETA KONFERENCIJA NOVINARA I MEDIJA DIJASPORE I SRBA U REGIONU“
Kandidatura za UNESCO
Odluke o sufinansiranju projekata
Protokol o izmenama i dopunama Sporazuma o ukidanju viza
Konkurs za sufinansiranje projekata
Протокол о изменама и допунама Споразума о укидању виза
DESETA KONFERENCIJA SRPSKE MEDICINSKE DIJASPORE, BEOGRAD, 20-22. JUNA 2019.
Srbija stvara
VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE ROĐENE U NEKOJ OD BIVŠIH REPUBLIKA SFRJ
Obavestenje
Odluka Vlade IR Iran o stavljanju van snage bezviznog režima za državljane R.Srbije, nosioce običnih pasoša
Konkurs Ministarstva kulture i informisanja R.Srbije za sufinansiranje mobilnosti umetnika i profesionalaca u oblasti kulture i umetnosti
Konkurs za izbor nastavnika 2018/2019
Konkurs za sufinansiranje projekata organizacija iz dijaspore
Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2018.g.
Dana sećanja na prognane i stradale Srbe '90.ih
Спомен обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду
Обавештење о начину гласања на предстојећим изборима за председника Републике
Конкурс за финансирање или суфинансирање
Јавни позив за предлоге за национална признања
Информација о расписаним конкурсима за суфинансирање пројеката удружења и организација Срба из региона и дијаспоре
ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ ПОТРАЖИВАЊА ПО ОСНОВУ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ
O Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ
OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUDjENjA NEPOKRETNOSTI – OTUDjENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)
PRIJAVA ZA IZBORE
Izbori 2016.
Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO?
Konkurs za izbor nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu
Veliki rat na filmu
Politikin dodatak "Srbi u svetu"
Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2015.
Sastanak predstavnika crkve i dijaspore
Zahvalnica
Igramo za Srbiju (dečija manifestacija)
Važna saopštenja
Donaciјe za saniranje posledica elementarnih nepogoda
Humanitarna pomoć za Srbiju
POGROM - Deset godina kasnije / 17. mart 2004. - 17. mart 2014.
Glasanje na izborima zakazanim za 16. mart 2014.
Donatorska večera za pomoć školama u Srbiji
Obaveštenje o roku za prijavu za glasanje u inostranstvu
Glasanje u inostranstvu
Obaveštenje za upis u birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu
Brzi odgovori
Premijera Filma "Odumiranje"
Dopunska nastava na srpskom jeziku
Srbija u četvrtfinalu!
Navijamo za Srbiju
Uskoro izmene Zakona o spoljnim poslovima
Promocija knjige "Pisma Jasmini" u Generalnom konzulatu
Promocija knjige - Pisma Jasmini
Praznik rada i Pravoslavni Uskrs
Izložba radova učenika koji pohađaju dopunsku nastavu na srpskom jeziku
120 godina od rođenja Miloša Crnjanskog
Biznis forum Srbija - Švajcarska 14./15. maj 2013. godine u Beogradu
Uskršnji praznici u Švajcarskoj
OBELEŽAVANJE DEVETE GODIŠNJICE POGROMA SRPSKOG I NEALBANSKOG STANOVNIŠTVA NA KOSOVU I METOHIJI OD 17. MARTA 2004. GODINE
Arhiva vesti