Printer Friendly Version Генерални Конзул Михајло Шаулић и конзул Сања Стојанац присустовали су 25 дечијој смотри српског фолклора @ 1 December 2022 08:27 AM

Генерални Конзул Михајло Шаулић и конзул Сања Стојанац присустовали су 25 дечијој смотри српског фолклора.

Генерални конзул М. Шаулић се обратио присутнима: Драги наши сународници, уметници, чувари традиције и идентитета народа Србије. Велико ми је задовољство што могу да вас данас у оволиком броју поздравим на отварању ове лепе манифестације, Дечије смотре српског фолклора Шваjцарске која се одржава већ 23. Пут. Ова манифестација има два изузетно битна сегмента који је чине посебном.

Први је што показујемо да осим очувања своје културе и наслеђа, умемо да покренемо и нове традиције, на било ком меридијану се налазили. Оно што сте ви постигли превазилази границе земаља и упознаје са нашом културом друге народе широм света. Други сегмент јесте тај што оваквим догађајима покрећемо, мотивишемо и васпитавамо у духу народног наслеђа оно најлепше и највредније што имамо, нашу децу. Од самог доласка на чело конзулата истицао сам да речи нашег председника Александра Вучића да заједно можемо све морају да нам буду правило којим се водимо, јер само тако идемо напред. Међу првима који су ми се у томе придружили и подржали ме била су управо културно уметничка друштва. Најбољи показатељ докле смо у томе дошли је овај дан, у ком видимо колико заједно можемо постићи.

А поносан сам и срећан што знам, видевши оне који ће нас наследити, да ће ова идеја живети још дуго. Због свега тога, честитам вам и желим да оваква окупљања трају још дуго, и да их убудуће буде још више. Министарство, конзулат и ја лично ћемо вам у томе пружити сву могућу подршку.

Живела Србија!