Printer Friendly Version Ekonomski forum i privredni sajam srpske dijaspore @ 16 May 2022 12:48 PM

Ekonomski forum i privredni sajam srpske dijaspore

Četvrti Ekonomski forum i privredni sajam srpske dijaspore („Samit srpske dijaspore“) uspešno je održan 13. i 14. maja 2022. godine u Gradskoj hali Ditikon u Cirihu. Događaj je organizovalo Udruženje srpskih privrednika u Švajcarskoj, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Srbije u Bernu. Cilj održavanja Samita je podrška srpskim kompanijama u Švajcarskoj, kao i podsticanje i dalje unapređenje ekonomskog razvoja i saradnje između dijaspore i Matice.

Samitu su prisustvovali, premijer R. Srpske R. Višković sa svojim saradnicima, Pomoćnik ministra spoljnih poslova R. Srbije M. Knežević, ambasador R. Srbije u Švajcarskoj G. Bradić, ambasador BiH u Švajcarskoj B. Bronza, Generalni konzul R. Srbije u Cirihu M. Šaulić, O. Berčinger, predsednik Privredne komore Švajcarske za Centralnu Evropu, B. Simanić, direktor sektora za preduzetništvo u PKS sa saradnicima, kao i brojni predstavnici gradskih uprava iz R. Srbije i R. Srpske.

Na sajmu se predstavilo oko 30 kompanija iz Švajcarske, Srbije, R. Srpske, kao i po jedna iz Crne Gore i Hrvatske.

U okviru ekonomskog foruma održana su predavanja na temu informacionih tehnologija, energetike, nekretnina i medicine. Predavači su bili ugledni predstavnici švajcarskih i srpskih kompanija i univerziteta koji su sa posetiocima sajma, studentima, poslovnim udruženjima i pojedincima koji posluju u Švajcarskoj, imali priliku da razmene iskustva u navedenim oblastima i uspostave značajne kontakte u cilju dalje zajedničke saradnje.

Televizija „TSD“ uživo je prenosila događaj.