Printer Friendly Version Економски форум и привредни сајам српске дијаспоре @ 16 May 2022 12:47 PM

Економски форум и привредни сајам српске дијаспоре

Четврти Економски форум и привредни сајам српске дијаспоре („Самит српске дијаспоре“) успешно је одржан 13. и 14. маја 2022. године у Градској хали Дитикон у Цириху. Догађај је организовало Удружење српских привредника у Швајцарској, под покровитељством Амбасаде Републике Србије у Берну. Циљ одржавања Самита је подршка српским компанијама у Швајцарској, као и подстицање и даље унапређење економског развоја и сарадње између дијаспоре и Матице.

Самиту су присуствовали, премијер Р. Српске Р. Вишковић са својим сарадницима, Помоћник министра спољних послова Р. Србије М. Кнежевић, амбасадор Р. Србије у Швајцарској Г. Брадић, амбасадор БиХ у Швајцарској Б. Бронза, Генерални конзул Р. Србије у Цириху М. Шаулић, О. Берчингер, председник Привредне коморе Швајцарске за Централну Европу, Б. Симанић, директор сектора за предузетништво у ПКС са сарадницима, као и бројни представници градских управа из Р. Србије и Р. Српске.

На сајму се представило око 30 компанија из Швајцарске, Србије, Р. Српске, као и по једна из Црне Горе и Хрватске.

У оквиру економског форума одржана су предавања на тему информационих технологија, енергетике, некретнина и медицине. Предавачи су били угледни представници швајцарских и српских компанија и универзитета који су са посетиоцима сајма, студентима, пословним удружењима и појединцима који послују у Швајцарској, имали прилику да размене искуства у наведеним областима и успоставе значајне контакте у циљу даље заједничке сарадње.

Телевизија „TSD“ уживо је преносила догађај.