Printer Friendly Version PRIJAVLJIVANJE ZA GLASANJE NA IZBORIMA 3. APRILA 2022. GODINE @ 17 February 2022 09:44 AM
Obaveštavamo da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić doneo Odluku o raspisivanju izbora za poslanike Narodne skupštine i da su isti zakazani za 3. april 2022. godine.
 
Na izborima mogu da glasaju svi punoletni državljani Republike Srbije, koji žive u inostranstvu, a imaju prebivalište u Republici Srbiji, kao i državljani Republike Srbije koji na dan glasanja turistički borave u inostranstvu, ako su prethodno blagovremeno podneli zahtev za glasanje u inostranstvu.
 
Državljani R. Srbije sa biračkim pravom, mogu da podnesu zahtev za glasanje u inostranstvu diplomatsko-konzularnom predstavništvu najkasnije pet dana pre zaključenja jedinstvenog biračkog spiska, odnosno do ponoći 12. marta 2022. godine.  Nakon navedenog vremena zahtevi neće moći da se procesuiraju.
 
       Molimo da pre prijave obavezno proverite da li ste upisani u jedinstveni birački spisak.
 
     To možete učiniti elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana i registarskom broju lične karte, odnosno pasoša, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave –  UPIT

a) Ukoliko je lice upisano u jedinstveni birački spisak (JBS) u Republici Srbiji podnosi samo Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu:

- zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu.

b) ukoliko lice nije upisano u jedinstveni birački spisak (JBS) u Republici Srbiji, podnesi dva zahteva:

zahtev za upis u JBS u Republici Srbiji i

zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu.

 

     Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu potrebno je podneti bez obzira da li su građani - birači ranije glasali u inostranstvu.

     Pored zahteva, potrebno je priložiti i važeći pasoš ili ličnu kartu Republike Srbije. Zahtev mora biti popunjen čitko. Podaci moraju biti ispravni. Pogrešno uneti podaci mogu biti osnov za donošenje rešenja o odbijanju zahteva.

    Popunjen i potpisan zahtev, uz kopiju važećeg ličnog dokumenta Republike Srbije (prve strane pasoša ili obe strane lične karte) može se dostaviti na sledeći način:

- lično u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Cirihu, svakog radnog dana od 08:30-13:00 časova, a sredom od 08:30 do 13:00 i od 15:00 do 18:00 časova;

- elektronski putem mejla: sanja.stojanac@mfa.rs

- poštom na adresu: Alfred-Escher-Strasse 4, 8002 Zurich

 

PRIJAVLЈIVANjE ZA GLASANЈE U INOSTRANSTVU DO 12. MARTA