Printer Friendly Version ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ НА ИЗБОРИМА 3. АПРИЛА 2022. ГОДИНЕ @ 17 February 2022 09:14 AM

Обавештавамо да је председник Републике Србије Александар Вучић донео Одлуку о расписивању избора за посланике Народне скупштине и да су исти заказани за 3. април 2022. године.

На изборима могу да гласају сви пунолетни држављани Републике Србије, који живе у иностранству, а имају пребивалиште у Републици Србији, као и држављани Републике Србије који на дан гласања туристички бораве у иностранству, ако су претходно благовремено поднели захтев за гласање у иностранству.

Држављани Р. Србије са бирачким правом, могу да поднесу захтев за гласање у иностранству дипломатско-конзуларном представништву најкасније пет дана пре закључења јединственог бирачког списка, односно до поноћи 12. марта 2022. године.  Након наведеног времена захтеви неће моћи да се процесуирају.

       Молимо да пре пријаве обавезно проверите да ли сте уписани у јединствени бирачки списак.

    То можете учинити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, односно пасоша, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе –  UPIT

а) Уколико је лице уписано у jединствени бирачки списак (ЈБС) у Републици Србији подноси само Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству: 

захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству.

б) уколико лице није уписано у јединствени бирачки списак (ЈБС) у Републици Србији, поднеси два захтева:

захтев за упис у ЈБС у Републици Србији  и

захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству.

     Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству потребно је поднети без обзира да ли су грађани - бирачи раније гласали у иностранству.

     Поред захтева, потребно је приложити и важећи пасош или личну карту Републике Србије. Захтев мора бити попуњен читко. Подаци морају бити исправни. Погрешно унети подаци могу бити основ за доношење решења о одбијању захтева.

    Попуњен и потписан захтев, уз копију важећег личног документа Републике Србије (прве стране пасоша или обе стране личне карте) може се доставити на следећи начин:

- лично у просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Цириху, сваког радног дана од 08:30-13:00 часова, а средом од 08:30 до 13:00 и од 15:00 до 18:00 часова;
- електронски путем мејла:  sanja.stojanac@mfa.rs
- поштом на адресу: Alfred-Escher-Strasse 4, 8002 Zurich

 

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ ДО 12. МАРТА