Printer Friendly Version Poseta generalnog konzula Mihajla Šaulića Hramu Svete Trojice @ 3 January 2022 03:24 PM

Novopostavljeni generalni konzul Republike Srbije u Cirihu Mihajlo Šaulić odmah po preuzimanju funkcije izjavio je da mu je cilj da ojača odnose matice sa dijasporom, a prve korake napravio je odmah, posetivši u drugom danu 2022. Hram Svete Trojice u Cirihu.

Generalni konzul prisustvovao je liturgiji a potom u iscrpnom i otvorenom razgovoru sa ocem Branimirom čuo dosadašnja iskustva SPC i njenih vernika koji žive u rasejanju. Starešina crkve objasnio je da su odnosi crkve i konzulata oduvek bili dobri ali da postoji mesta za napredak, na čemu će se intenzivno raditi već u sledećim mesecima. Kako je podvukao generalni konzul Šaulić, vremena za čekanje nema i jedan od prioriteta tokom njegovg mandata biće učvršćivanje saradnje diplomatskog predstavništva sa svim zajednicama stanovnika Srbije koji žive u Švajcarskoj.

-         Cilj nam je da u već u prvih šest meseci ojačamo sve relacije između konzulata i verskih zajednica kao i civilnih udruženja kojima pripadaju građani Republike Srbije. U tom smislu sastanak sa ocem Branimirom bio je od neprocenjivog značaja ali ću već u narednim danima zakazati i održati sastanke i sa ostalim istaknutim članovima zajednice. Važno je da svi naši ljudi znaju da je konzulat uvek tu za njih – poručio je generalni konzul Šaulić.