Printer Friendly Version Festival srpskog folklora Švajcarske u Dietikonu, 13.11.2021. godine @ 20 November 2021 05:32 PM

U subotu, 13. novembra 2021. godine, u Gradskoj hali u Dietikonu, kanton Cirih, Savez srpskog folklora Švajcarske je, posle dve godine pauze uzrokovane pandemijom COVID-19, organizovao folklorni festival. Manifestacija, koja je otvorena intoniranjem himne „Bože pravde“, okupila je trinaest kulturno-umetničkih društava, i čak 638 učesnika, pred preko 1.000 gledalaca. Na događaj nije bilo moguće ući bez 3G sertifikata (vakcinisan, preležao, testiran), tako da je u tu svrhu iza hale bio postavljen punkt za brzo testiranje.
Konzul R. Srbije u Bernu, Predrag Mandić, pozdravio je prisutne u ime Ambasade i njegove ekselencije ambasadora Gorana Bradića istakavši da su slična dešavanja žila kucavica naših ljudi u rasejanju, a da je ovo najnovije dokaz da udruženja polako izlaze iz krize izazvane pandemijom. Podvukao je podršku udruženjima zbog bogatstva kulturnog nasleđa koje ostavljaju u amanet budućim generacijama, i pozvao roditelje da upisuju decu u Dopunsku školu na srpskom jeziku koja je besplatna, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije. Podsetio je, takođe, da se na sajtu Ambasade mogu pronaći mnoge korisne informacije oko upisa učenika u Dopunske škole, ali i uvek ažurne informacije u vezi sa COVID-19 režimom ulaska u Srbiju i Švajcarsku. Okupljenima su se obratili i domaćin, predsednik Saveza srpskog folklora Švajcarske, Nenad Milenković, kao i protojerej SPC u Cirihu Branimir Petković, dok je bio prisutan i predstavnik Generalnog konzulata R. Srbije u Cirihu, vicekonzul Živorad Petrović.
Festival je zvanično otvorio Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu MSP. Istakao je da Uprava već dugi niz godina podržava folklorne manifestacije i udruženja, ali da je ova godina posebna po tome što je prvi put u prethodnih sedamnaest godina finansirana kupovina narodnih nošnji za decu i to u iznosu od oko 45.000 evra. Nazvao je folklor sportom sa dušom, izrazivši divljenje energiji s kojom mladi naraštaji neguju tradiciju i nastupaju na sceni. Srpsko kolo je, kako navodi, ono što povezuje Srbe preko svih meridijana, i nešto što će obavezno naučiti i svoju decu. Nakon festivala, Arno Gujon je održao sastanak sa predstavnicima kulturno-umetničkih društava i organizatorom.