Printer Friendly Version Фестивал српског фолклора Швајцарске у Диетикону, 13.11.2021. године @ 20 November 2021 04:28 PM

У суботу, 13. новембра 2021. године, у Градској хали у Диетикону, кантон Цирих, Савез српског фолклора Швајцарске је, после две године паузе узроковане пандемијом COVID-19, организовао фолклорни фестивал. Манифестација, која је отворена интонирањем химне „Боже правде“, окупила је тринаест културно-уметничких друштава, и чак 638 учесника, пред преко 1.000 гледалаца. На догађај није било могуће ући без 3G сертификата (вакцинисан, прележао, тестиран), тако да је у ту сврху иза хале био постављен пункт за брзо тестирање.
Конзул Р. Србије у Берну, Предраг Мандић, поздравио је присутне у име Амбасаде и његове екселенције амбасадора Горана Брадића истакавши да су слична дешавања жила куцавица наших људи у расејању, а да је ово најновије доказ да удружења полако излазе из кризе изазване пандемијом. Подвукао је подршку удружењима због богатства културног наслеђа које остављају у аманет будућим генерацијама, и позвао родитеље да уписују децу у Допунску школу на српском језику која је бесплатна, у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије. Подсетио је, такође, да се на сајту Амбасаде могу пронаћи многе корисне информације око уписа ученика у Допунске школе, али и увек ажурне информације у вези са COVID-19 режимом уласка у Србију и Швајцарску. Окупљенима су се обратили и домаћин, председник Савеза српског фолклора Швајцарске, Ненад Миленковић, као и протојереј СПЦ у Цириху Бранимир Петковић, док је био присутан и представник Генералног конзулата Р. Србије у Цириху, вицеконзул Живорад Петровић.
Фестивал је званично отворио Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону МСП. Истакао је да Управа већ дуги низ година подржава фолклорне манифестације и удружења, али да је ова година посебна по томе што је први пут у претходних седамнаест година финансирана куповина народних ношњи за децу и то у износу од око 45.000 евра. Назвао је фолклор спортом са душом, изразивши дивљење енергији с којом млади нараштаји негују традицију и наступају на сцени. Српско коло је, како наводи, оно што повезује Србе преко свих меридијана, и нешто што ће обавезно научити и своју децу. Након фестивала, Арно Гујон је одржао састанак са представницима културно-уметничких друштава и организатором.