Printer Friendly Version Predsednik Vučić prisustvovao svečanom otvaranju fabrike „Regent Lighting“ @ 22 September 2021 10:42 AM

20. septembar 2021. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas otvaranju fabrike za proizvodnju električne rasvete švajcarske kompanije „Regent Lighting“ u Svilajncu i najavio ulaganja u infrastrukturu tog kraja, što je, kako je poručio, važno za njegove stanovnike, ali i za investitore.

Predsednik Vučić je okupljenim građanima rekao da je država u objekte i infrastrukturu u tom gradu uložila 16 miliona evra i najavio ulaganje od oko 25 miliona evra u projekat obilazice oko Svilajnca, sa dva mosta, preko Resave i Morave.

„Ne radimo i ne gradimo puteve, mostove i obilaznice zbog nas, već onih koji dolaze. Beskrajno vam hvala što ste razumeli da samo teškim radom može da dođe do promena, da zajednički možemo da uradimo mnogo toga i da samo tako Srbija može da ide napred“, poručio je predsednik Vučić i dodao da je Srbiji potrebno više fabrika kakva je „Regent Lighting“, a koje zapošljavaju između 100 i 300 ljudi. On je istakao da Srbija mora da nastavi da podstiče dualno obrazovanje, jer donosi rezultate i naveo da u tome imamo podršku švajcarskih, nemačkih i austrijskih partnera.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što je u fabrici video mnogo mladih ljudi, jer su oni ti koji će da sačuvaju mesta u kojima se fabrike otvaraju, dodajući da na taj način niko neće želeti da odlazi iz Srbije. On je poručio da će ova fabrika dati dodatni impuls, ne samo novozaposlenima, već i celoj opštini Svilajnac.

„U naredne dve i po godine ovde ćemo uraditi i kompletnu kanalizaciju, sa fabrikama, sa prečišćivačima otpadnih voda. Uradićemo završetak vodosnabdevanja do najudaljenijih sela, uradićemo i zatvoreni bazen. Čini mi se da smo najveći broj infrastrukturnih problema ovde rešili“, rekao je predsednik Vučić.

Nova fabrika, površine oko 6.500 kvadratnih metara, sagrađena je u sklopu prve faze izgradnje postrojenja kompanije „Regent Lighting“, dok je plan da se u drugoj fazi izgradi još jedna hala sa dodatnih 6.000 kvadrata.

Izvršni direktor kompanije „Regent Lighting“ Jerg Štajmer najavio je da će u prve četiri godine poslovanja ova kompanija uložiti četiri miliona evra i da je plan da, po završetku druge faze investiranja, zaposli više od 250 radnika.

Generalni direktor kompanije Kristof Placer je izrazio zadovoljstvo povodom otvaranja nove fabrike u Svilajncu.

„Ono što nam je potrebno je visokokvalifikovana radna snaga i zato smo se odlučili da budemo deo sistema dualnog obrazovanja, sa kojim imamo odlično iskustvo u Švajcarskoj“, rekao je on.

Izvor: www.predsednik.rs
Foto: Dimitrije Goll