Printer Friendly Version Председник Вучић примио акредитивна писма новоименованог амбасадора Швајцарскe Конфедерацијe @ 11 December 2020 01:02 PM

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма новоименованог амбасадора Швајцарске Конфедерације Урса Шмида, коjeм је пожелео добродошлицу и успешан дипломатски мандат у Београду.

Председник Вучић и амбасадор Шмид су се сагласили да су политички дијалог и економска сарадња двеју земаља у успону. Председник Вучић је изразио наду да ће амбасадор Шмид, као његови претходници, значајан део својих активности посветити привлачењу швајцарских инвестиција на српско тржиште, с обзиром на повољне услове за улагање.

Амбасадор Шмид је рекао да је дошао у Србију са великим ентузијазмом за рад на јачању свеобухватне сарадње, посебно економске, и потврдио да је швајцарски Парламент продужио програм сарадње са нашом земљом.



Председник Вучић је захвалио на помоћи коју Швајцарска, као земља са једним од најбољих образовних система, пружа Србији у успостављању дуалног образовања. Он је, с тим у вези, изразио задовољство сарадњом са Урсулом Ренолд из Швајцарског економског института. Такође је истакао и значај швајцарске помоћи у оснивању научно-технолошких паркова у Београду, Нишу и Чачку.

Председник Вучић је захвалио Швајцарској на подршци европском путу Србије, коју је и овом приликом амбасадор Шмид изразио.

Двојица саговорника су разговарали и о ситуацији у региону, као и о глобалним изазовима које је наметнула пандемија корона вируса, посебно за економију. Председник Вучић је захвалио на помоћи коју је Швајцарска упутила нашој земљи као подршку у борби против КОВИД-19.

Београд,
11. децембар 2020.