Printer Friendly Version САОПШТЕЊЕ САВЕЗНОГ ВЕЋА ШВАЈЦАРСКЕ КОНФЕДЕРАЦИЈЕ @ 2 July 2020 03:10 PM

КОРОНА ВИРУС:

САОПШТЕЊЕ САВЕЗНОГ ВЕЋА ШВАЈЦАРСКЕ КОНФЕДЕРАЦИЈЕ 01.07.202. видети ОВДЕ

КОРОНА ВИРУС: САОПШТЕЊЕ САВЕЗНОГ ВЕЋА ШВАЈЦАРСКЕ КОНФЕДЕРАЦИЈЕ, 01.07.2020.

Савезно веће је на седници 1. јула донело неколико одлука по питању мера у циљу спречавања поновног ширења корона вируса. С обзиром на велики број људи који користи јавни превоз, као и повећан број новозаражених од средине јуна, одлучено је да је обавезно ношење маски у средствима јавног превоза у целој земљи, почевши од понедељка, 6. јула. Такође, сви путници који долазе из одређених региона ће морати у карантин. Планирано је да се од 20. јула укину ограничења уласка путника из одређеног броја трећих земаља.


Откако је Савезно веће укинуло већину мера у борби против епидемије корона вируса, све више људи користи услуге јавног превоза. Као резултат тога, често није могуће поштовати препоручену дистанцу. С обзиром на све већи број људи који путују и све већи број новозаражених од средине јуна, Савезно веће је одлучило да појача заштитне мере и у складу са тим је донешена одлука да ношење маски постане обавезно у свим средствима јавног превоза широм земље. Такође, од понедељка, 6. јула, све особе старије од 12 година мораће да носе заштитне маске у возовима, трамвајима и аутобусима, на планинским железницама и жичарама, као и на бродовима. Измењени правилник биће усвојен и објављен сутра.


Иако већ постоји препорука да се носе маске у средствима јавног превоза, мали број људи поштује овај савет. Данашња одлука Савезног већа такође долази као одговор на препоруке струке и на захтев одређених кантона. Светска здравствена организација (WХО) и Европски центар за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ) такође препоручују ношење маски у случају када није могуће поштовати неопходну дистанцу.


Карантин за путнике из одређених региона


Од средине јуна, број нових случајева заражених корона вирусом је у порасту у Швајцарској, након што су заражене особе ушле у земљу из земаља чланица шенгенског простора и осталих не-шенгенских земаља. Сходно томе, почевши од понедељка, 6. јула, сви грађани који улазе у Швајцарску из одређених региона мораће да буду у карантину десет дана. Савезна служба за јавно здравље (БАГ) сачиниће списак свих ових региона који ће бити редовно ажуриран. Заражени путници ће још током путовања (авионом, аутобусом, на граничним прелазима) бити обавештени. По уласку у Швајцарску мораће да се пријаве кантоналним властима. Нови правилник биће усвојен и објављен сутра. Такође, свим авиопревозницима као и путничким компанијама ће бити сугерисано да не превозе болесне путнике.


Ограничења уласка остају на снази до 20. јула


На седници 1. јула 2020. године Савезна влада је разматрала препоруке Европског савета о укидању ограничења уласка које ће се од 1. јула применити на 15 земаља. Очекује се да ће Швајцарска следити ове препоруке, али од 20. јула и са изузетком Србије. Савезно министарство правде и полиције планира да од 20. јула обрише са листе ризичних земаља следеће државе: Алжир, Аустралију, Канаду, Јужна Кореју, Грузију, Јапан, Мароко, Црну Гору, Нови Зеланд, Руанду, Тајланд, Тунис, Уругвај и земље које нису потписнице Шенгенског споразума (Бугарску, Кипар, Хрватску, Ирску и Румунију). Применом препорука ЕУ, очекује се и да ће Кина бити уклоњена са ове листе, под условом да се успостави реципроцитет за путнике који долазе из Швајцарске.