Printer Friendly Version ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРИЈАВИ ЗА ГЛАСАЊЕ НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 21.06.2020. ГОДИНЕ @ 6 March 2020 03:25 PM

ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРИЈАВИ ЗА ГЛАСАЊЕ НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ
ПОСЛАНИКЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 21.06.2020. ГОДИНЕ


Обавештавају се бирачи који имају боравиште, или се тренутно налазе у иностранству, да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније до поноћи 30. маја 2020. године (молимо да због времена потребног за обраду, захтеве подносити до 20:00), поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.


Формулар захтева за упис у јединствени бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству можете преузети и одштампати овде.

У захтеву обавезно морају бити наведени следећи подаци: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општина, односно град и адреса пребивалишта бирача у земљи (лица без пребивалишта не могу да гласају), као и подаци о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима (то јест, место где жели да гласа – на пример, Генерални конзулат Р. Србије у Цириху...).


Надлежни орган у Републици Србији доноси решење да је бирач изразио жељу да гласа по месту боравишта у иностранству. Друго решење о испуњености услова за гласање на жељеном месту у иностранству ће се донети након одлуке Републичке изборне комисије (РИК) о одређивању бирачких места у иностранству, односно, испуњености услова да се бирачко место отвори. Сходно одлуци РИК, а у односу на изабрано место за гласање у иностранству, доносиће се решење да ће бирач гласати по месту боравишта у иностранству или решење да за то нису испуњени услови.


Податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може се уписати у јединствени бирачки списак само за оно лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак, за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије.


Формулар захтева за упис у јединствени бирачки списак у Републици Србији можете преузети и одштампати овде.


Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије – https://upit.birackispisak.gov.rs/, уношењем јединственог матичног броја грађана (ЈМБГ).


Уз пријаву мора бити достављена копија важећег документа Републике Србије са фотографијом. Саветујемо да Генералном конзулату доставите попуњена оба горе наведена формулара и копију српског пасоша. Наведено можете доставити на мејл info@konzulat.ch или путем поште на адресу Generalkonsulat der Republik Serbien, Alfred Escher-Strasse 4, 8002 Zürich.