Printer Friendly Version OBAVEŠTENJE O PRIJAVI ZA GLASANJE NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIKE REPUBLIKE SRBIJE 21.06.2020. GODINE @ 6 March 2020 03:19 PM
OBAVEŠTENJE O PRIJAVI ZA GLASANJE NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIKE REPUBLIKE SRBIJE 21.06.2020. GODINE
 
Obaveštavaju  se  birači  koji  imaju  boravište,  ili  se  trenutno  nalaze  u  inostranstvu,  da  preko diplomatsko-konzularnog  predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije do ponoći 30. maja 2020. godine (molimo da zbog vremena potrebnog za  obradu, zahtev podnositi do 20:00), podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu.
 
Formular  zahteva  za  upis  u  jedinstveni  birački  spisak  podatka  da  će  birač  glasati  u inostranstvu možete preuzeti i odštampati OVDE
 
U  zahtevu obaveznomoraju biti navedeni sledeći podaci: ime, prezime i ime jednog roditelja birača;jedinstveni matični broj birača; opština, odnosno grad i adresa prebivališta birača u zemlji (lica bez prebivališta ne mogu da glasaju), kao i podaci o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima (to jest, mesto gde želi da glasa –na primer, Generalni konzulat Republike Srbije u Cirihu...).
 
Nadležni organ u Republici Srbiji donosi rešenje da je birač izrazio želju da glasa po mestu boravišta u inostranstvu. Drugo rešenje o ispunjenosti uslova za glasanje na željenom mestu u inostranstvu će se doneti nakon odluke Republičke izborne komisije (RIK) o određivanju biračkih mesta u inostranstvu, odnosno, ispunjenosti uslova da se biračko mesto otvori. Shodno odluci RIK, a u odnosu na izabrano mesto za glasanje u inostranstvu, donosiće se rešenje da će birač glasati po mestu boravišta u inostranstvu ili rešenje da za to nisu ispunjeni uslovi.
 
Podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može se upisati u jedinstveni birački spisak samo za  ono lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak, za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije.
 
Formular zahteva za upisu jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji možete preuzeti i odštampati OVDE
 
Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici  Ministarstva  državne  uprave  i  lokalne  samouprave  Republike  Srbije – https://upit.birackispisak.gov.rs/, unošenjem jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG).
 
Uz  prijavu  mora  biti  dostavljena  kopija  važećeg  dokumenta  Republike  Srbije  sa fotografijom. Savetujemo da Generalnom konzulatu dostavite popunjena oba gore navedena formulara i kopiju srpskog pasoša. Navedeno možete dostaviti na mejl info@konzulat.ch ili putem pošte na adresu Generalkonsulat der Republik Serbien, Alfred Escher-Strasse 4, 8002 Zürich.