Printer Friendly Version Srbija stvara @ 6 December 2018 02:03 PM

U okviru promocije platforme Srbija stvara, u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Cirihu, 5. decembra 2018. godine, održana je prva u nizu prezentacija kreativnih ambasadora i ambasadorki ovog projekta, koja će se nastaviti i u drugim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije. Postere sa fotografijama postavili su hirurg i naučnik profesor doktor Miroslav Đorđević i glumac Miloš Biković.


Srbija stvara je nov način predstavljanja Srbije koji afirmiše vrednosti savremene Srbije - kreativnost, inovativnost i originalnost. Ovaj novi koncept ima za cilj da prepozna, afirmiše i istakne umetničko i svako kreativno stvaralaštvo i uspeh u oblastima obuhvaćenim ekonomijom zasnovanom na znanju.


Platforma promoviše najviše vrednosti - autentičnost, kulturnu raznolikost, izvrsnost, poverenje i otvorenost - oslanjajući se prvenstveno na kreativne heroje i "ikone", izuzetne osobe koje inspirišu svojim dostignućima, dele entuzijazam i posvećenost svom stvaralaštvu i istraživanju.


Promocijom kredibilnih partnera iz niza sektora od nauke do umetnosti, mode, sektora događaja i informacionih tehnologija šalje se konzistentna poruka o Srbiji brojnim javnostima - umetnicima, turistima, digitalnim nomadima, stranim studentima, poslovnim ljudima ili investitorima.


Kroz koncept Srbija stvara ističe se važnost kreativnih industrija, nauke i ekonomije zasnovane na znanju, pruža se podrška umetnicima i stvaraocima da izlaze na međunarodnu scenu, a Srbija se prikazuje kao zemlja ljudi koji su kreativni, inovativni, uporni, pouzdani i istrajni.


Platforma je deo šire inicijative predsednice Vlade RS Ane Brnabić da u neposrednoj saradnji sa umetnicima i inovatorima, kao i kreativnim sektorom uopšte, inicira mere za izmenu pravno-poslovnog i društvenog okruženja u Srbiji u cilju podrške razvoju postojećih i nastajanju novih inicijativa oblastima inovacija, kreativnih industrija i umetničkog stvaralaštva.


Promocija kreativnih ambasadora i ambasadorki Srbije je prva aktivnost u okviru platforme Srbija stvara – Serbia Creates koju je Savet za kreativne industrije inicirao.