Printer Friendly Version Veliki rat na filmu @ 11 March 2015 10:20 AM

Radio-televizija Srbije je u koprodukciji sa Ministarstvom odbrane, Ministarstvom kulture i Ministarstvom spoljnih poslova snimila dokumentarno-igrane filmove „Milunka Savić - heroina Velikog rata" i „Srbija u Velikom ratu", povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svvtskog rata. Oba filma su izuzetno dobro prihvaćeni i kod stručnog auditorijuma i kod gledalaca.

Filmovi su urađeni po najsavremnijim produkcijskim standardima i u tom smislu bi mogli da budu interesantni i inostranoj javnosti. Kroz priču o Milunki Savić, ali i kroz hronologiju dešavanja u Velikom ratu, inostranoj javnosti može da se prikaže jedna lepa, tragična ali i ponosita slika Srbije.

Neki pojedinci i udruženja iz dijaspore su već pokazali interesovanje za film o stradanju i pobedi srpske vojske, države i naroda kao i film o najodlikovanijoj ženi Prvog svetskog rata i istorijski važnim događajima i delima o kojima se nedovoljno zna. Dokumentarni film „Milunka Savić - heroina Velikog" rata preveden je na engleski, ruski, francuski i nemački jezik. Na te jezike u narednih mesec dana biće preveden i dokumentarno-igrani film „Srbija u Velikom ratu".

Radio-televizija Srbije poziva zainteresovane pojedince i udruženja iz dijaspore koji žele i imaju mogućnosti da organizuju projekcije ova dva filma, da se jave diplomatsko-konzularnim predstavništvima radi dogovora oko tehničkih detalja i eventualnih gostovanja autora ili reditelja projekata.