Printer Friendly Version Велики рат на филму @ 11 March 2015 10:18 AM

Радио-телевизија Србије je у копродукцији са Министарством одбране, Министарством културе и Министарством спољних послова снимила документарно-игране филмове „Милунка Савић - хероина Великог рата" и „Србија у Великом рату", поводом обележавања стогодишњице Првог сввтског рата. Оба филма су изузетно добро прихваћени и код стручног аудиторијума и код гледалаца.

Филмови су урађени по најсавремнијим продукцијским стандардима и у том смислу би могли да буду интересантни и иностраној јавности. Кроз причу о Милунки Савић, али и кроз хронологију дешавања у Великом рату, иностраној јавности може да се прикаже једна лепа, трагична али и поносита слика Србије.

Неки појединци и удружења из дијаспоре су већ показали интересовање за филм о страдању и победи српске војске, државе и народа као и филм о најодликованијој жени Првог светског рата и историјски важним догађајима и делима о којима се недовољно зна. Документарни филм „Милунка Савић - хероина Великог" рата преведен je на енглески, руски, француски и немачки језик. На те језике у наредних месец дана биће преведен и документарно-играни филм „Србија у Великом рату".

Радио-телевизија Србије позива заинтересоване појединце и удружења из дијаспоре који желе и имају могућности да организују пројекције ова два филма, да се јаве дипломатско-конзуларним представништвима ради договора око техничких детаља и евентуалних гостовања аутора или редитеља пројеката.