Printer Friendly Version Politikin dodatak "Srbi u svetu" @ 10 March 2015 08:54 AM

Dnevni list Politika pokreće pilot projekat "Srbi u svetu" - dodatak posvećen našim ljudima u dijaspori i regionu. U pitanju je poseban mesečni dodatak lista Politika, koji bi predstavljao aktivnosti naših sunarodnika van granica zemlje. Radi se o projektu za 2015. godinu.

Dodatak bi se objavljivao na dve strane Politikinog A3 formata. Pored štampanog izdanja, dodatak bi bio dostupan i u PDF formatu (koji bi bio dvojezičan: srpski i engleski jezik).

Imajući u vidu da više od pet miliona Srba živi širom sveta i da je evidentirano 1.100 srpskih udruženja van zemlje, od nacionalnog i javnog interesa je njihovo čvršće povezivanje sa maticom. Kroz Politikin dodatak "Srbi u svetu" biće promovisani srpski jezik, kultura i tradicija. Takođe, naši sunarodnici bi bili u prilici da i sami predlažu teme ali i šalju tekstove o najznačajnijim i najvažnijim događajima u inostranstvu. Na taj način bi bili deo Politikine dopisne mreže iz celog sveta na dobrovoljnoj i neprofitnoj osnovi.

Cilj projekta je razmena informacija i kontakata između Srba u inostranstvu sa domovinom, predstavljanje aktivnosti naše dijaspore, jačanje kulturne saradnje, očuvanje kulture, tradicije i jezika, podsticanje povratničkog preduzetništva i predstavljanje naših uspešnih pojedinaca (inženjera, studenata na prestižnim univerzitetima, umetnika, ktitora, preduzetnika...).

List Politika će obezbediti novinara koji će stupiti u kontakt sa sagovornikom, napisati tekst i pripremiti ga za objavljivanje, urednika koji će redigovati tekst i opremiti ga za objavljivanje, grafičkog dizajnera, grafičkog urednika i urednika fotografije, koji će odobriti pripremljen likovno-grafički i tekstualni materijal i prelomiti ga, kao i sistem distribucije u zemlji i svetu.

Sadržaj dodatka biće dostupan i u elektronskoj formi putem pretplate na PDF izdanje.

Zainteresovana udruženja i pojedinci mogu da dostave svoje podatke diplomatsko-konzularnim predstavništvima R. Srbije.