Printer Friendly Version Политикин додатак "Срби у свету" @ 10 March 2015 08:51 AM

Дневни лист Политика покреће пилот пројекат "Срби у свету" - додатак посвећен нашим људима у дијаспори и региону. У питању је посебан месечни додатак листа Политика, који би представљао активности наших сународника ван граница земље. Ради се о пројекту за 2015. годину.

Додатак би се објављивао на две стране Политикиног A3 формата. Поред штампаног издања, додатак би био доступан и у ПДФ формату (који би био двојезичан: српски и енглески језик).

Имајући у виду да више од пет милиона Срба живи широм света и да je евидентирано 1.100 српских удружења ван земље, од националног и јавног интереса je њихо чвршће повезивање са матицом. Кроз Политикин додатак "Срби у свету" биће промовисани српски језик, култура и традиција. Такође, наши сународници би били у прилици да и сами предлажу теме али и шаљу текстове о најзначајнијим и најважнијим догађајима у иностранству. На тај начин би били део Политикине дописне мреже из целог света на добровољној и непрофитној основи.

Циљ пројекта је размена информација и контаката између Срба у иностранству са домовином, представљање активносги наше дијаспоре, јачање културне сарадње, очување културе, традиције и језика, подстицање повратничког предузетништва и представљање наших успешних појединаца (инжењера, студената на престижним универзитетима, уметника, ктитора, предузетника...).

Лист Политика ће обезбедити новинара који ће ступити у контакт са саговорником, написати текст и припремити га за објављивање, уредника који ће редиговати текст и опремити гa за објављивање, графичког дизајнера, графичког уредника и уредника фотографије, који ће одобрити припремљен ликовно-графички и текстуални материјал и преломити га, као и систем дистрибуције у земљи и свету.

Садржај додатка биће доступан и у електронској форми путем претплате на ПДФ издање.

Заинтересована удружења и појединци могу да доставе своје податке дипломатско-конзуларним представништвима Р. Србије.