Printer Friendly Version Sastanak predstavnika crkve i dijaspore @ 24 September 2014 01:46 PM

U prostorijama GK R. Srbije u Cirihu sinoć je održan sastanak pedesetak predstavnika udruženja i klubova iz dijaspore, Srpskog kulturnog saveza Švajcarske, udruženja pisaca, likovnih umetnika, privrednika, studenata i crkvenih opština iz Berna i Ciriha sa episkopom Austrijsko-švajcarske eparhije, nj.p. Andrejom Ćilerdžićem. Svoju prvu zvaničnu posetu Švajcarskoj, tokom koje je imao odvojene razgovore sa predstavnicima lokalnih organa vlasti na kantonalnom i gradskom nivou, episkop A. Ćilerdžić je iskoristio za upoznavanje sa organizacijom i aktivnostima dijaspore, kao i da predstavi planove u svom budućem radu.

Nakon uzajamnog predstavljanja su usledila pitanja među kojima se A. Ćilerdžić posebno osvrnuo na problem raskola dve SPCO u Cirihu i tim povodom saopštio da je u cilju opšte sloge i pomirenja postignut dogovor da se formira jedna SPCO koja će u svom sastavu imati tri parohije: jednu pri hramu Sv. Trojice i dve pri hramu Uspenja Presvete Bogorodice. Sveštenik Draško Todorović, dosadašnji protojerej hrama Sv. Trojice je prihvatio da se povuče sa te funkcije i preuzme savetodavnu ulogu, dok će na njegovo mesto doći jerej iz hrama Uspenja Presvete Bogorodice dr Branimir Petković.

A. Ćilerdžić, inače dugogodišnji šef kabineta nj.s. patrijarha srpskog, u više navrata je istakao dobre odnose crkve i države i njenih predstavnika u zemlji i inostranstvu.