Printer Friendly Version Састанак представника цркве и дијаспоре @ 24 September 2014 01:35 PM

У просторијама ГК Р. Србије у Цириху синоћ је одржан састанак педесетак представника удружења и клубова из дијаспоре, Српског културног савеза Швајцарске, удружења писаца, ликовних уметника, привредника, студената и црквених општина из Берна и Цириха са епископом Аустријско-швајцарске епархије, њ.п. Андрејом Ћилерџићем. Своју прву званичну посету Швајцарској, током које је имао одвојене разговоре са представницима локалних органа власти на кантоналном и градском нивоу, епископ А. Ћилерџић је искористио за упознавање са организацијом и активностима дијаспоре, као и да представи планове у свом будућем раду.

Након узајамног представљања су уследила питања међу којима се А. Ћилерџић посебно осврнуо на проблем раскола две СПЦО у Цириху и тим поводом саопштио да је у циљу опште слоге и помирења постигнут договор да се формира једна СПЦО која ће у свом саставу имати три парохије: једну при храму Св. Тројице и две при храму Успења Пресвете Богородице. Свештеник Драшко Тодоровић, досадашњи протојереј храма Св. Тројице је прихватио да се повуче са те функције и преузме саветодавну улогу, док ће на његово место доћи јереј из храма Успења Пресвете Богородице др Бранимир Петковић.

А. Ћилерџић, иначе дугогодишњи шеф кабинета њ.с. патријарха српског, у више наврата је истакао добре односе цркве и државе и њених представника у земљи и иностранству.